In het kort

Ecowings maakt professionele tassen en accessoires van de binnenbanden van vrachtauto’s. De binnenbanden worden uit de afvalstroom van India gehaald en een tweede leven gegeven, waardoor dit rubber niet verbrand wordt en de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.

Ecowings wil in India de afvalberg verkleinen door afval een nieuw leven te geven en daarmee de lokale bevolking inspireren tot een groene levensstijl.

Ecowings is een sociale onderneming in India en biedt momenteel werkgelegenheid en opleiding aan een team van 20 lokale ambachtslieden. Alle producten worden met de hand gemaakt. Ecowings laat zien dat je geen concessies hoeft te doen aan kwaliteit en design als je voor sociaal en duurzaam kiest.

Missie

De missie van Ecowings is het beschermen van de natuur en de dieren. Dit doet Ecowings door de binnenbanden van vrachtauto’s uit de afvalstroom van India te halen en deze een tweede leven te geven. Hierdoor worden ze niet verbrand en wordt CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast laat Ecowings met het upcyclen van rubber zien dat hergebruikt rubber een prima alternatief is voor leer en andere dierenhuiden.

Ecowings doelstellingen:

  • Verbeteren van onze levensstijl door middel van groene producten
  • Het bevorderen van hergebruik
  • Het creëren van eerlijke zakelijke kansen
  • Het helpen van de handwerkslieden en landelijke gemeenschappen
  • Inspirerende jonge generatie door middel van groene innovatie
  • Het verspreiden van Groen bewustzijn
  • Bescherming van dieren en van de natuur
ecowings impact
team ecowings

Over ons

In 2011 is Ecowings opgericht in India, onder leiding van Kapil Sharma, Indiase designer met een passie voor natuur en innovatie. Het ontwerp en de productie van de producten vindt plaats in het eigen atelier in Indore, Noord-India. Ecowings biedt werkgelegenheid en opleiding aan een team van 20 lokale ambachtslieden.

In India is Uma Sharma verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en de marketing. In Nederland/Europa is Angela Rooijmans verantwoordelijk voor de verkoop en verdere ontwikkeling van het merk Ecowings.

Lees meer

Hergebruikt rubber

Hergebruikt rubber kan een negatieve associatie hebben. Het wordt nog wel eens in verband gebracht met kunstgrasvelden waarbij rubberen korrels worden gebruikt die mogelijk kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM heeft dit onderzocht en vastgesteld dat dat niet waar is. Hun bevindingen kan je hier vinden.

Ecowings heeft advies ingewonnen bij Cosanta (onderzoeksbureau naar chemische risico’s). Als importeur van de producten wilden/moesten we namelijk weten of we voldoen aan de Europese richtlijnen van REACH (Registration, Evaluation and Authoisation of Chemicals) en of het rubber van binnenbanden veilig kan worden hergebruikt.

Cosanta heeft vastgesteld dat we uitstekend voldoen aan de Europese richtlijnen en dat de Ecowings tassen volledig veilig zijn.

Hun bevindingen vind je hier: Report Ecowings legal obligations as importer of articles

Hergebruikt rubber

Sociale impact

Ecowings heeft als ambitie om de economisch zwakkeren van de lokale plattelandsbevolking rondom Indore werkgelegenheid te bieden en hun vaardigheden te helpen ontwikkelen. Wij leren ze praktische en sociale vaardigheden en laten ze zien hoe ze door middel van upcycling een positieve milieu-impact hebben. Onze positieve bijdrage leidt geleidelijk aan tot verandering in hun leven waardoor ze zich tevredener voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.

We zijn er trots op dat we in de afgelopen jaren al een aantal plattelandsfamilies hebben geïnspireerd en hun vaardigheden hebben ontwikkeld. Dankzij hun vakmanschap en inzet is Ecowings in staat haar doel om te zetten in realiteit en kunnen we groei realiseren. We zijn erg betrokken bij onze werklieden en beschouwen hen als onze familie. We respecteren hun culturele waarden en tradities en laten de werktaken aansluiten op hun vaardigheden en kennis.

Gezin Baauu Ji

Werkomstandigheden

Ecowings biedt een veilige en gezonde werkomgeving voor haar medewerkers. De werkplaats van Ecowings ligt aan de rand van de stad in een open en groene omgeving. We geven de medewerkers veel vrijheid. De werkplaats is ruim opgezet, netjes en schoon en er stroomt veel frisse lucht door het pand. We gebruiken zoveel mogelijk duurzame en milieuvriendelijke materialen en producten.

Ecowings beloont haar medewerkers op een eerlijke manier. De lonen zijn afhankelijk van ervaring en vaardigheden, maar liggen zeker boven het standaard lokale loon. Er wordt niet gediscrimineerd op ras, kaste, leeftijd, geslacht of op wat voor aspect dan ook. Kinderarbeid is absoluut niet aan de orde. Ecowings biedt een comfortabele werkomgeving aan de medewerkers waardoor er een prettige en flexibele sfeer heerst.

Want to stay up to date? Subscribe to our Newsletter!