Hoe wij onze kinderen leren met afval om te gaan….

En waarom dat in India niet werkt

“Ja, in India gaan ze heel anders met afval om, hè?” De reactie van een vrouw op mijn betoog hoe groot het afvalprobleem is in India. Ze had mij gebeld omdat ze geïnteresseerd was in een Ecowings portemonnee. Vervolgens vertelde ze een grappig verhaal over de culturele verschillen tussen Nederland en India met betrekking tot afval.

De Nederlandse manier

Ze vertelde hoe ontsteld ze was toen ze zag dat haar dochter zomaar een snoeppapiertje op de grond gooide! Haar dochter was pas 4 jaar maar ze vond toch dat ze al had moeten weten dat dat niet mocht. Voor straf moest ze alle papiertjes uit het plantsoentje voor het huis gaan opruimen. Dat had natuurlijk wel indruk gemaakt op het kind. Voortaan ging ze altijd op zoek naar een prullenbak om de papiertjes in te gooien.

Een tijdje later waren ze op reis in India en het meisje had een leeg flesje en wist niet wat ze daar mee moest doen. Er was nergens een prullenbak te bekennen. Op straat gooien deed ze uiteraard niet. Ze had haar lesje destijds geleerd. En misschien dacht ze wel: stel je voor dat ik hier de boel moet gaan opruimen! Ze vroeg aan haar moeder wat ze met het flesje moest doen. Haar moeder zei: “weet je wat, geef het maar aan die winkel-meneer die heeft vast wel in zijn winkel een prullenbak staan dan kan hij het daarin weggooien.” Zo gezegd, zo gedaan. Maar arm kind…. het meisje dacht een goede daad te doen maar die man werd alleen maar boos! Hij stuurde het meisje weg en begon tegen de moeder te schelden…. hij wilde het afval niet aannemen.

Cultuurschok

Acheraf begreep ze dat ze de man beledigd had. Afvalverwerking is werk voor de laagste kasten in India. En alhoewel het kastenstelsel officieel al lang is afgeschaft zitten de gewoontes er nog ingebakken bij de mensen. Het verandert wel, maar langzaam en het zal nog zeker nog een aantal generaties duren alvorens het rangen & standen-denken is uitgebannen.

Achteraf kon de moeder er wel om lachen maar op het moment zelf was het natuurlijk niet leuk. Het was een culturele ‘les’ voor moeder & kind: wat in de ene cultuur heel gewoon is, is in een andere cultuur ‘not done’. De Indiase man had op dat moment wel iets kunnen leren van het meisje, namelijk dat afval in de prullenbak hoort maar dat wilde hij natuurlijk helemaal niet aannemen van een kind, en ook niet van die blanke moeder.

Bewustzijn over afvalprobleem

Bewustzijn over de afvalproblematiek moet vanuit de Indiërs zelf komen. Daarom is het zo goed dat er in India mensen zijn zoals Kapil Sharma. Naast zijn werk bij Ecowings is hij ook professor op de School of Design en is hij dagelijks bezig om zijn leerlingen op te voeden. Hij maakt ze bewust van sociale en ecologische vraagstukken en zet de jongeren aan tot verandering en aktie.

Bij Ecowings willen we bewustwording creëren dat we zuiniger met onze grondstoffen om moeten gaan en laten zien dat het heel goed mogelijk is om van afval nieuwe hoogwaardige producten te maken. Het is heel goed mogelijk om van ‘waardeloze’ banden weer prachtige tassen, portefeuilles, onderzetters etc. te maken.

Door onze producten te verkopen proberen we mensen bewust te maken van het afvalprobleem. En zo kwam ik dus aan de praat met die vrouw. Haar mooie ervaring in India en mijn passie voor hergebruik en India bracht ons bij elkaar. Zij een mooie portemonnee rijker, ik een mooi verhaal.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *