,

Ecowings uitgelicht bij Groene Zaken

Groene Zaken Ecowings

In de rubriek GroeneZaken Uitgelicht zet Groene Zaken één van hun leden extra in de schijnwerpers door te vertellen wat zij doen op het gebied van duurzaam ondernemen. Deze keer was het de beurt aan Ecowings! Dank aan GroeneZaken voor deze mooie reportage en dank aan René van der Meulen van Whynotcommunicatie voor de prachtige tekst!

Lees hieronder de volledige tekst.


Oude banden een nieuw leven geven. We zijn op de goede weg!

Wist je dat wereldwijd elk jaar meer dan 800 miljoen autobanden worden afgedankt? 800 miljoen! In ons piepkleine landje zijn we al goed voor zo’n 7 miljoen banden per jaar. 7 miljoen! Dat staat gelijk aan 110.000 ton rubber. Een ton is 1000 kilogram. Dus dat is 110 miljoen kilo rubber. Alleen in Nederland! In heel Europa hebben we het over meer dan vier miljoen ton. Vier miljoen X 1.000 = …

Gaat het al een beetje duizelen? Wat moeten we met al dat afvalrubber? Hoe kunnen we zorgen dat het niet in de afvalstroom terecht komt? Gelukkig gaat het steeds beter met het recyclen en upcyclen van afgedankte autobanden. De handgemaakte tassen en accessoires van Ecowings zijn daar een goed voorbeeld van, maar er worden veel meer initiatieven ontplooid. Wereldwijd. In deze blog vertellen we je er meer over. 

Oude banden worden nieuwe banden

Het ligt het meest voor de hand: maak van oude banden nieuwe banden. Dat klinkt simpel, maar het ligt genuanceerder. Herprofileren van het loopvlak kan bijvoorbeeld maar één keer. Hierbij wordt een nieuw profiel in een versleten vrachtwagenband gesneden. Dit is milieuvriendelijker en goedkoper dan de productie van een nieuwe band. Een transportbedrijf kan zo ongeveer 30% aan extra kilometers rijden met dezelfde band. Maar uiteindelijk is de band écht op. Oud rubber hergebruiken voor nieuwe banden is een andere optie. Maar een autoband bestaat uit meer dan rubber. Denk aan staal en textiel. Staal moet apart worden gerecycled en het rubber en textiel moeten eerst fijn gemaald worden tot kleine korrels om het weer te kunnen gebruiken. Met dit zogenaamde rubbergranulaat kunnen nieuwe banden worden geproduceerd. Wel beter voor het milieu, maar nog steeds een vrij duur en tijdrovend proces. Hoewel het al wel steeds sneller en goedkoper kan, gaan we dus de goede kant op.

Banden anders gebruikt

Met een beetje creativiteit kun je heel veel doen met oude autobanden. We kennen allemaal de bandenplantenbakken. Al dan niet geschilderd in vrolijke kleurtjes en gevuld met leuke plantjes. Vaak hangen oude banden ook aan de zijkant van schepen waar ze dienstdoen als stootkussens. En afgedankte banden en rubbergranulaat zijn heel geschikt voor wegbermen, rubberen tegels, isolatie, (kunst)sportvelden, atletiekbanen, vangrails, muurisolatie, golfbrekers en waterbeheersing.

Ecowings draagt een autobandje bij

Creatievelingen over de hele wereld vinden elke dag nieuwe manieren om oude autobanden te recyclen of te upcyclen. Tafels, stoelen, hangmatten, lampen, kunstwerken… En tassen en accessoires van Ecowings. Afgedankte binnenbanden van vrachtwagens worden in India getransformeerd naar robuuste laptoptassen, rugzakken, damestassen, riemen, etuis, notitieboekjes en portemonnees. Op die manier biedt Ecowings lokale families in de regio Indore een veilige en vaste werkplek waar ze fatsoenlijk betaald worden. Bovendien zorgen ze zo dat veel binnenbanden niet in de open lucht verbrand worden. En wij houden er hele bijzondere tassen en accessoires aan over. Wat wil je nog meer!

En elke tas is uniek

Het bijzondere van de Ecowings producten is dat ze stuk voor stuk een ‘one off’ zijn. Je ziet het ruige leven van de autoband erin terug. Een gekleurde streep, een reparatieplakker, een vouw, een stukje versleten band een uniek profiel. Het is de historie van de band die zich aftekent in het rubber en die maakt elke handgemaakte tas of accessoire uniek.

Ook zakelijk een duurzame keuze

Ecowings producten zijn bij uitstek geschikt om als (kerst)cadeau te geven aan werknemers of relaties. De producten kunnen worden voorzien van je eigen logo. Op deze manier geef je echt iets bijzonders en van blijvende waarde. Bovendien benadruk je als bedrijf dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vindt. En dat is tegenwoordig een extra unique selling point waarop klanten en stakeholders een onderneming selecteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *