Upcyclen is een duurzame manier om met ons afval om te gaan. Hiermee kan je materialen een tweede leven geven en je ecologische voetafdruk verkleinen.

Er zijn drie soorten van hergebruik van afval

1. Bij Recyclen worden afvalproducten opnieuw verwerkt tot grondstoffen. Van oud papier wordt bijvoorbeeld nieuw papier gemaakt.

2. Daarnaast heb je ook Downcyclen. Daarmee wordt bedoeld dat afval wordt hergebruikt maar dat het een lagere waarde krijgt, bijvoorbeeld als het wordt gebruikt als vulmiddel.

3. Afvalmateriaal transformeren tot nieuwe producten van betere kwaliteit noemen we Upcyclen. Deze nieuwe producten hebben in dat geval een hogere waarde dan het origineel.

Schematisch kan je het als volgt weergeven:

Hergebruik van autobanden

ad 1. Van een oude autoband kan je geen nieuwe autoband maken, want als het rubber hard is kan je het niet weer vloeibaar maken. Het is dus niet zo dat je bijv. een oude band kan omsmelten tot een nieuwe band. Dus het Recyclen van autobanden is niet mogelijk.

ad 2. Downcyclen kan wel. Afgedankte autobanden worden bijvoorbeeld gebruikt bij het produceren van asfalt. De Britse wegbeheerder Highway England test op een snelweg in Engeland een nieuw soort asfalt waarin gebruikte autobanden verwerkt zijn. Per km snelweg worden dan zo’n 750 autobanden gebruikt. Ook worden autobanden wel gebruikt als vulmiddel voor sportvelden (rubber granulaat).

ad 3. En het Upcyclen van autobanden, daar is Ecowings juist zo goed in! Ecowings gebruikt de binnenbanden van vrachtauto’s en maakt daar prachtige laptassen en accessoires van. Een afgedankte band, die geen waarde meer heeft, wordt daarbij getransformeerd tot een luxe en duurzame tas die weer een nieuw lang leven voor zich heeft. Fantastisch toch dat dat stuk oud rubber kan worden omgetoverd tot zo’n duurzame laptoptas!?

Laptoptas Panther EWT1402

Kijk voor meer voorbeelden van onze upcyclede tassen en accessoires in de webshop.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *