, ,

Een berg van CO2-schaamte

In een buitenwijk van New Delhi ligt Ghazipur landfill park. Deze officiële naam van dit gebied doet nog vermoeden dat het een idyllisch plekje is voor een picknick op een mooie zomerdag. Maar dat is het zeker niet! De bijnaam ‘Mountain of Shame’ duidt er op dat het een plek is die de meeste Indiërs liever mijden.

3000 vuilnisbelten in India

Ghazipur is een van de 3000 vuilnisbelten van India die in totaal meer dan 800 miljoen ton afval bevatten. De afvalberg van Ghazipur heeft een hoogte van meer dan 65 meter en is daarmee hoger dan de Taj Mahal. Dagelijks wordt er in Delhi 12.350 ton afval geproduceerd waarvan 690 ton plastic. 55% daarvan komt terecht op 1 van de 3 overvolle afvalbergen van Delhi (Okhla, Ghazipur en Bhalswa). De overige 45% belandt langs de weg, in de rivieren, en op kleine lokale afvalbergen.

Uitermate brandgevaarlijk

De afvalbergen bevatten grote hoeveelheden methaan en dat maakt dat ze makkelijk spontaan in de brand kunnen vliegen, vooral in de zomerperiode als temperaturen boven de 40 graden uitkomen. In 2020 is het 15 keer voorgekomen dat delen van de berg in brand stonden.

Maandag 28 maart 2022 was het weer zover: een gigantische brand brak uit. Na 4 dagen hadden de 90 brandweerlieden de brand nog steeds niet onder controle. De brandende mix van huishoudelijk, biomedisch en industrieel afval zorgt voor enorme verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater. Daarnaast is de luchtverontreiniging (en de CO2-uitstoot) niet te overzien. De mondmaskers die de brandweerlieden ophebben zullen weinig tegenhouden. In de wijde omgeving hebben mensen prikkende ogen en kunnen nauwelijks ademhalen.

In Nederland hoor of lees je hier niets over, maar de BBC heeft er wel een korte reportage van gemaakt.

Het moet anders

Het wordt tijd dat er in Delhi een beter systeem komt voor de verwerking van afval. De organisatie Swechha India strijdt hier al 20 jaar voor en heeft ook bovenstaande film gemaakt om dit probleem op de kaart te zetten. Het is nu zo dat al het afval letterlijk op 1 hoop wordt gegooid. Vervolgens gaan er ‘waste pickers’ doorheen om er waardevolle spullen uit te vissen. Duizenden families wonen op die vuilnisbelten onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. En daarbij zijn ook heel veel kinderen.

Indore

Er zijn op verschillende plekken in India al initiatieven om het anders te doen. Indore, de stad waar de werkplaats van Ecowings is gevestigd, is wat dat betreft een voorloper. Sinds 2016 doet Indore aan afvalscheiding wordt afval zoveel mogelijk omgezet in bruikbare producten. Het omzetten van afgedankte auto-binnenbanden in hoogwaardige tassen is daar uiteraard een mooi voorbeeld van. Indore is door het ministerie van stadsontwikkeling al drie jaar achtereen uitgeroepen tot de schoonste stad van India.

Wat een tas kan doen

In de waan van de dag vergeet je wel eens waarom je doet wat je doet. Maar dit filmpje zet mij in ieder geval weer in de actie-modus. Het afval-probleem in India is zo gigantisch! Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat om een tas van autoband te (ver)kopen, maar toch! Je bespaart niet alleen een hoop CO2 maar we laten vooral ook zien dat het anders kan. In India is op het gebied van bewustwording nog een wereld te winnen namelijk. Daar doen we het samen voor!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *