, ,

Happy Green Ganesha

Deze week wordt in India het feest van Ganesha gevierd, de vriendelijkste en meest aanbeden Hindu-god met het uiterlijk van een olifant. Ganesha is de ‘remover of all obstacles’, dus als je ergens mee zit of je wilt iets nieuws beginnen dan bid je naar Ganesha.

Ganesha is belangrijk voor Ecowings

Er zijn in het hindoeïsme heel veel goden, maar veel Hindoes hebben één persoonlijk god die zij eren en waaraan zij inspiratie ontlenen. Voor Kapil en Uma is dat Ganesha. Op onderstaande foto zie je de ‘puja’ (offering) die werd gebracht aan Ganesha toen ik op bezoek kwam een paar jaar geleden. Ook de stroopwafels die ik had meegebracht werden aan Ganesha geofferd. Na de puja konden we de ‘prasad’, oftewel de geofferde lekkernijen, trouwens gewoon opeten en smaakte ze extra lekker omdat ze gezegend waren.

Groot feest voor Ganesha

Rond september wordt in heel India het Ganesha feest groot gevierd. Overal in de stad worden altaren gebouwd met daarop een rijkelijk versierd beeld van Ganesha. Elke dag worden verse offeringen bij het beeld gelegd: fruit, zaden en noten, e.d. Na 6 dagen wordt het beeld op een kar gezet en met veel fanfare door de stad gereden. Daarna wordt het naar een meer of rivier gebracht en in het water gegooid. Dat is dan symbolisch voor wedergeboorte.

Moet je je voorstellen: duizenden van die beelden, inclusief versieringen, worden gewoon in het water gedumpt. Vroeger, toen er nog niet zoveel plastic was, waren de beelden van klei en de versieringen van papier en bananenblad. Dat was dus niet zo erg want het was biologisch afbreekbaar. Tegenwoordig zijn de meeste beelden van PoP (Plaster of Paris, een soort gips). Deze zijn beschilderd in felle kleuren en behangen met zoveel mogelijk kunststof versieringen en knipperende lampjes. En tja, dat wordt dus ook gewoon in de rivier gegooid.

Kan dat milieuvriendelijker?

Natuurlijk kan dat milieuvriendelijker! En er zijn steeds meer organisaties en mensen in India die zich daar hard voor maken. In de kranten staan diverse oproepen om vooral biologisch afbreekbare Ganesha-beelden te gebruiken. En om ook vooral geen plastic slingers e.d. te gebruiken. Op sommige plekken worden zwembaden neergezet waar je de beelden in kunt onderdompelen zodat ze na het feest er weer uitgevist kunnen worden. Ecowings draagt dit soort initiatieven uiteraard een warm hart toe!

Groen samenleven

Veel organisaties proberen ook bewustwording te creëren bij de bevolking dat je niet ongestraft zoveel troep in de rivier kunt gooien! Kijk bijv. op deze site van E-coexist, een Indiase organisatie die al 15 jaar pleit voor het gebruik van natuurlijke producten en die o.a. milieu-vriendelijke Ganesha-beelden verkoopt. In een prachtig filmpje laten ze zien hoe een handwerkman een Ganesha-beeld maakt van klei en uitlegt dat hij moet concurreren tegen de goedkopere PoP-beelden. Hij zegt heel treffend: “if the environment is destroyed, it will destroy all of us eventually”. Hopelijk dringt dat bewustzijn snel door bij alle Indiërs!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *